Morseven
Konu Sayısı: 1 Mesaj Sayısı: 6 |
Bir prematüre bebek annesi olarak bu günün anlamına dikkat çekmek için dün ve bu gün kendi facebook hesabımda yayınlamış olduğum iki paylaşımı izniniz ile burada da paylaşmak istiyorum.Paylaşımlarımı okuduğunuzda neden bunu paylaşma ihtiyacı hissettiğimi anlayacaksınız.Amacım son yıllarda artan erken doğumlara ve bebek ölümlerine dikkat çekmektir.Anlayışınız için teşekkür ederim.
|
Morseven
17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE BEBEK GÜNÜ VE BENİM KAHRAMAN
PREMATÜRE BEBEĞİM
MEHMET AYBERK
Yarın prematüre bebekler günüymüş
.Bende bunu bu gün öğrendim eğer bir prematüre bebek annesi olmasaydım belki
böyle bir günün varlığından haberim bile olmazdı. Hani derler ya damdan düşenin
halini damdan düşen anlarmış diye sanırım insan bir prematüre bebek sahibi
olmadan o minik cesur yüreklerin yaşamak için verdikleri mücadeleyi anlayamıyor.
2001 yılından beri karaciğer
hastası olmam nedeni ile kızımın doğumundan sonra bir daha anne olmayı hiç
düşünmedim ama Allah bana ikinci kez anne olmayı nasip etti ve 17 ay önce hamileliğimin 36.haftasında iki buçuk kiloluk minyatür bir bebeğim oldu
ama onu kucağıma aldığıma bile sevinemeden bir prematüre bebek annesi olmanın gerçekleri
ile yüzleşmek zorunda kaldım.Meğer prematüre bebek annesi olmak demek her an
onu kaybedebileceğin düşüncesi ile yaşamak demekmiş.
Kızım vaktinde dünya ya geldiği için onda hiç
emzirme problemi yaşamadım ama erkenden dünya ya gele oğlum doğar doğmaz anne sütü yerine çay kaşığı ile tanıştı.İlk
bir ay boyunca anne sütünü çay kaşığı ile aldı.Hani bir çok anne doğumdan sonra
hiç olmasa bir on gün yatar ya ben
lohusalığımın ilk 15 gününü kucağımda yeni doğmuş bir bebekle hastane
köşelerinde geçirdim inanın bu bile umurumda değildi o an tek hissettiğim şey onu kaybetme
korkusuydu.Kaç kez o minicik ellerini öpüp
sakın beni bırakıp gitme diye
ağladığımı hatırlayamıyorum.Ayberk iki buçuk kilo doğduğu için kuvöze
alınmadı ama biz buna bile sevinemedik
çünkü prematüre bebekler ‘’Bebek sarılığını’’ çok ağır geçiriyorlar ,Ayberk
doğduktan 1 hafta sonra sarılık oldu ve üç ayda atlata bildi.Ben oğlum 3 aylık
olana kadar her günümü ağlayarak geçirdim.
Yinede ben prematüre bebek
anneleri içinde en şanslılardan biriydim çünkü Ayberk 36 haftalık ve iki buçuk
kilo olarak dünyaya gelmişti.Hastanede geçirdiğim zamanlarda çok daha kötü
tablolarla karşılaştım kucaklarına
bebeklerini aldıktan sonra kaybedenlerde vardı.
Çok şükür o günler geride kaldı .
Oğlum hala diğer bebeklere göre daha zayıf ve daha çabuk hastalanıyor ama buna
da şükrediyorum en azından gelişme geriliği yaşamıyoruz. Henüz boy ve kilo olarak yaşıtlarını yakalayamasa da çok zeki ve mücadeleci bir bebek .Ne zaman
oğlumu kucağıma alıp sarılsam onu bana
bağışlayan rabbime şükrediyorum.
Benim cesur yürekli minik
kahramanım Mehmet Ayberk ve tüm
prematüre bebeklerin ‘’Dünya Prematüre Bebek Günleri’’ kutlu olsun.Allah
herkese sağlıklı bebekler dünyaya getirmeyi nasip etsin.
|
Morseven
BU GÜN DÜNYA PREMATÜRE BEBEK GÜNÜ
son 7 yıldır her 17 Kasım bütün dünyada '' Dünya Prematüre bebek günü ''olarak kutlanılıyor.Bunun Nedeni ise erken doğumların ve bebek ölümlerinin son yıllarda hızla artmasıdır.Erken doğumların bu kadar artmasına en büyük etken ise Sağlıksız beslenme ve genetiği ile oynanmış besinler.Günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda anne sütünde %75 oranında kimyasal olduğu tespit edilmiştir.Hal böyle olunca erken doğumlar ve bebek ölümleri de artmıştır. Dün bu konu ile ilgili olarak yazdığım yazıyı okuyanlarınız olmuştur.Benim oğlum 36 haftalık olarak dünyaya geldi inanın durum öyle bir hal aldı ki neredeyse 36 haftalık doğan bebekler normal doğum kabul edilecek. Bu konun üstünde bu kadar durmamın nedeni ise; her kadın için doğum bir vücut tramvasıdır ancak prematüre bebek annelerinde ise bir de bunun üzerine psikolojik tramva ekleniyor çünkü az önce kucağınıza aldığınız bebeğinizi daha emziremeden sizden alıp kuvöze koyuyorlar. Anne yavrusunu kucağına almanın sevincini yaşayamadan bebeğini kaybetme endişesi yaşıyor.Tabi bu annenin yaşadıkları birde bebeğin yaşadıkları var.Dilleri olmadığı için daha anne sıcaklığını yaşayamadan kuvöze konulan bebeğin duygularını kim bilebilir?.Ancak kuvöze konulduktan sonra yaşadıkları sıkıntıları ve acıları az çok anlayabiliriz.Yetişkin bir insanın bile dayanamayacağı sağlık sorunları yaşıyorlar akciğerleri henüz gelişmediği için rahat nefes alamıyorlar ,anne sütü ile beslenemedikleri için burunlarına bir hortum takılıyor her gün o minicik ellerinin üst kısmından kan alınıyor ve bu durum aylarca sürebiliyor. Bu konuda organik tarım desteklenmeli ve GDO 'lu ürünler konusun da devlet ciddi önlemler almalıdır .Bizlerin para hırsı ve rant kavgası gelecek nesillerin yaşamını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Bu konuda Devlet ve üreticilere büyük sorumluluklar düşüyor Kimsenin o mini minnacık bedenlere bunu yapmaya hakkı yok!!!! |
as
Konu Sayısı: 1 Mesaj Sayısı: 16 |
17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE BEBEK GÜNÜ VE BENİM KAHRAMAN PREMATÜRE BEBEĞİM MEHMET AYBERK yazınıza gerçekten çok duygulandım. Sizin ve bebeğinizin günü, ve daha nice sizin gibi savaşçı anne ve bebeklerin günü. Güzel ve farkındalık yaratması gereken de bir konuya değinmişsiniz yüreğinize sağlık.
|
Morseven