içimizde yazar olan memurlar
Ayberk-2014

Konu Sayısı: 1
10 yıl önce
zaten işi masa başın da yazı yazmak olan memur için yapılabilecek en iyi ikinci iş ancak yazarlık olurdu.:)ne kadar memur yazar var değilmi eminim daha çoktur ama belki kendilerini belli etmek istemiyordurlar.
erinkaya

Konu Sayısı: 2
10 yıl önce
Düşünceler çok güldüm :) çok haklısınız maaşı yükseltsinler :) İsyan edelim burada her makalenin sonuna dip not düşelim :)
arkadaşlar bir kaç siteden okuduğum kadarıyla bir sorun yok gibi gözüküyor. Ben okuyup araştırdığım sitelerden bir kaçının linkini yolluyorum sizde okursunuz ne de olsa kanun dili apayrı ben yanlış anlamış olabilirim :) ama bence sorun yok.
http://www.muhasebenet.net/mh_0204_ogretmen%20internet%20sitesinden%20para%20kazanabilir%20mi.htmlSaklı 
http://www.turkiyeegitim.com/memur-kitap-yazarak-para-kazanabilir-mi-47640h.htm

erinkaya

10 yıl önce
Arkadaşlar son olarak bunu yolluyorum artık hayırlısı diyelim :) iyi günler
http://www.turkhukuksitesi.com/makale_1057.htm

Dikkat edileceği üzere 657 sayılı Kanunun 28’inci maddesinde memurun sadece tacirlik veya esnaflık yapması değil aynı zamanda tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek faaliyetlerde bulunması da yasaklanmıştır. Dolayısıyla memurun ticaret odasına, esnaf odasına kaydı olmasa, vergi kaydı bulunmasa bile yürüttüğü kazanç getirici faaliyet esnaf veya tacir sayılmasını gerektiriyorsa maddedeki yasak kapsamında değerlendirilecektir.Örnek vermek gerekirse, memur tacir sayılmasını gerektirecek imar veya inşa, matbaacılık, sarraflık, madencilik, yolcu veya eşya taşımacılığı, acentelik, tellallık, komisyonculuk gibi faaliyetlerde bulunuyorsa; esnaf sayılmasını gerektirecek, Kalaycılık, Bakırcılık, Oto Boyacılığı, Kaporta Tamirciliği, Gıda maddeleri imalciliği, Hazır Giyim Eşyası Satıcılığı, Manifaturacılık, Pazarcılık Manavlık (Sabit veya Seyyar) (Semt Pazarcılığı) vebenzeri, faaliyetlerde bulunuyorsa vergi kaydının bulunması veya ticaret odasına ya da esnaf odasına kaydının bulunması aranmayacaktır.Ancak burada sayılan işlerin arızi olarak yapılması kişiyi tacir veya esnaf kılmayacaktır. Memurun hatır taşımacılığı yapması yani aracıyla arkadaşını bir yerden bir yere götürmesi, komşusunun evini boyaması vb. geçici işler esnaf sayılmayı gerektirecek faaliyet olarak değerlendirilmeyecektir. Aynı şekilde memurun borsada hisse alıp satarak parasını değerlendirmesi, parasıyla yatırım amacıyla altın döviz alıp satması, (eğer altın ve döviz ve benzeriyi aynen kuyumcular veya döviz büroları gibi para kazanma amacıyla daha doğrusu kar amacıyla alıp satıyorsa tacir sayılacak faaliyette bulunma yasağını ihlal etmiş olacaktır) kendine ait evi, arabayı satıp para kazanması esnaf veya tacir sayılmasını gerektirecek faaliyet kapsamında sayılmayacaktır.Memurun resim heykel gibi sanatla uğraşması sonucu elde ettiği eserlerini satması, kitap telif etmesi de tacir veya esnaf sayılmasını gerektirmeyecek faaliyetlerdir.
Dolayısıyla memur 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında her türlü eser çıkarabilir ve bular ticari faaliyette bulunma ve diğer kazanç getirici faaliyette bulunma yasağı kapsamında değerlendirilemez. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.[ii] Memurun meydana getirdiği eserin üzerine adı ile beraber kariyer unvanını, kurumunun adını kullanmasında da her hangi bir sakınca bulunmamaktadır.[iii]
Ayrıca memurun kendine ait arazi üzerinde tarım yapması veya arıcılık, hayvancılık faaliyetinde bulunması yani küçük çiftçilikle uğraşması da yasak kapsamı dışındadır. Memur bu şekilde çiftçilik yapabileceği gibi Ziraat Odalarına kayıt olmalarına da bir engel bulunmamaktadır. Zira 657 SK’nun 28’inci maddesi memurun tacir veya esnaf sayılmasını gerektirecek faaliyette bulunmasını yasaklamakta çiftçi sayılmasını gerektirecek faaliyetlerini yasaklamamaktadır. Çiftçiliğin sonucu olarak memurun ürettiği tarım ürünlerini ham veya mamul olarak satışa sunmasında da bir engel bulunmamaktadır. Ancak bu faaliyetin esnaf sayılmasını gerektirir bir faaliyet kapsamında olmaması gerekir. Yani memur elde ettiği domatesi evinde arızi olarak salçaya dönüştürüp satabilir ancak bunun için bir imalathane kurarsa işletmenin niteliğine göre esnaf veya tacir kapsamına dahil olacak ve yasak kapsamında değerlendirilecektir.“657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun 28. maddesinde Devlet Memurlarının Türk Ticaret Kanununa göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek nitelikte bir faaliyette bulunamayacakları, Ticaret ve sanayi müsseselerinde görev alamayacakları, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamayacakları belirtilmiştir.
Bu mesaj erinkaya tarafından 04.02.2015 12:11:59 tarihinde değiştirildi. Sebep:düzeltmek
Hunili Yazar

Konu Sayısı: 7
10 yıl önce
Azminiz ve sonuca ulaşma arzunuz takdire şayandır, hem tebrik hem de teşekkür etmek isterim.
erinkaya

10 yıl önce
Teşekkürler :) aslında herkesin başını ağrıttım biraz hiç durmadan yazarak ama emin olmak istedim cunku içimizde memur olanlar kesin vardır :)
SafakVakti

10 yıl önce
Baş ağrıtmak diye bir şey olmaz arkadaşım; başı ağrıyan girmesin foruma olur biter:) Teşekkür ederiz, bilgilendirme ve koyuya yönelik hassasiyetiniz için. Yine de memurum, adım, kimliğim diye siye bas bas bağırmadan yazıp yazılarınıza telif hakkı isteyin; derim.
İlknur Hanım, şimdiki gençlerle deneyimli insanların hayat tecrübesi bir mi? Şimdiki gençler. çok bilirim sanıyorlar ama çoğunun kendinden haberi yok. O yüzden sizin deneyiminize her zaman açığız. Dostlukla.
Ayberk-2014

10 yıl önce
BEN 28.maddeyi biliyordum ama insanları sıkıyormuyuz? acaba diye düşündüm ve bu yüzden paylaşmadım ama demek ki sıkılmıyorlarmış:) Bir de Erin Kaya arkadaşımıza bir şey daha yazacaktım bu konuyla ilgili olarak  yine sıkacağımızı düşündüğümden vazgeçmiştim.Madem o zaman şimdi yazayım artık:)Ben öyle bir kurumda çalışıyorum bütün devlet memurlarına basına demeç vermek yasaktır ama bizde yazarlık,basın ve tevizyonla içiçe olmak çok tehlikeli ve külliyen yasak .Fakat  28’inci madde torba yasadan geçtikten sonra bir arkadaşımız hem bir gazetede köşe yazarlığı yapıyor hemde televizyon proğramı sunuyor ve hala devlet memuru.Kısacası bir sorun yok:;)
Ayberk-2014

10 yıl önce
Teşekkür ederim Şafak vakti :) Ben şimdi ki  gençleri seviyorum zaten aram da çok iyi onlarla :)
erinkaya

10 yıl önce
Ayberk-2014 bunu duyunca daha da sevindim ve iyi ki hemen söylememişsiniz aynı sizler gibi deneyimli ve bilgili olmak için çok araştırma yapmak ve okumak gerek. bu araştırma sayesinde bir şeyler öğrenmiş olduk bizde:) ama son haberiniz beni mutlu etti teşekkürler :)
Ayberk-2014

10 yıl önce
öyle olacağı belli bende çok sorardım araştırırıdım .sormadan ve araştırmadan öğrenemessin:)bundan sonraki hayatında önün hep açık olsun İnşaallah.
Yanıt Yaz