İyi bir makale nasıl olmalı? Nasıl daha çok makale satabilirim?
iyimakale
Yönetici

Konu Sayısı: 193
Mesaj Sayısı: 1057
İyi bir makale nasıl olmalı? Nasıl daha çok makale satabilirim?
10 yıl önce
Merhaba, editörlerimizle birlikte sizler için “iyi bir makale nasıl olmalı” şeklinde bir rehber hazırladık.
  • Türkçe’nin doğru kullanımına özen gösterin
    Bir site ziyaretçisi, ziyaret ettiği sayfaya girdiğinde düzgün kullanılmamış bir Türkçe varsa o sayfayı dikkate almaz ve siteden uzaklaşır. Bu da sitenin ziyaret süresini azaltır ve makale sitenin amacına hizmet etmemiş olur. Burada Türkçe kullanımından kastedilen şey yalnızca kelimelerin doğru kullanılması değil, özellikle noktalama işaretlerinin, paragrafların doğru kullanılmasıdır.
  • Çok uzun cümleler kurmayın
    Cümleleriniz ne çok kısa olmalı ne de çok uzun. Bir cümle çok fazla uzuyorsa onu bölmeye çalışın. “Ama” bağlacını çok gerekli değilse cümleleri birleştirmek için kullanmayın.Yazıyı okuyan kişi cümlenin sonuna geldiğinde başını hatırlayabilsin :)
  • Yazdığınız yazılar akıcı olmalı
    Bir yazının akıcı olmasından kasıt, arka arkaya gelen cümlelerin birbirine anlamsal olarak bağlı olması ve yazının genel olarak bir bütünlüğe sahip olmasıdır. Burada bağlaç kullanımı oldukça işinize yarayacaktır. “Bununla birlikte”, “öte yandan”, “.......” gibi bir çok bağlaç örneği verilebilir.
  • Yazıyı yazarken etiketleri baştan kurgulayın
    Hazır makale yazarken, sitenin hangi bilgileri vereceğini, hangi etiketlere sahip olacağını yazıya başlamadan kurgulayın. “Bu makale, Google’a x yazınca çıksın” gibi bir düşünceyle yazın. Etiketlerinizde hangi konulara değindiğinizi değil, hangi konuları ön plana çıkarttığınızı belirtin. Örneğin turizm,internet,telefon gibi etiketler geçerli birer etiket değil. Daha detaya inin.
  • Makaleleriniz için güzel açıklamalar yazın
    Yüzlerce kelimelik makaleleriniz için kısacık açıklamalar yazmayın. Kendi verdiğiniz emeğe saygısızlık etmek olur bu. Açıklamalarınız genel olarak şu formatta olsun:
    “Bu makale x konusu hakkındadır. Makalede x konusu hakkında şu,şu,şu bilgiler bulunmaktadır. Özellikle google’da şunu yazınca çıkacak şekilde yazdım.” (Bu makale sedef hastalığı hakkındadır. Makale’de sedef hastalığının neden oluştuğunu, belirtilerinin ne olduğunu, bulaşıcı olup olmadığını aktardım. Tedavisi ile ilgili 3 yöntemi anlattım. Sedef hastalığı hakkında yapılacak tüm aramalarda makale google’da çıkar.)
  • Anahtar kelime oranını dengede tutun
    Bir makalede ön plana çıkartacağınız anahtar kelimeyi mümkün olduğunca kullanın. Fakat işi abartıp her cümlede bu kelimeyi kullanmayın. Anahtar kelime kullanım sayısı, tüm kelime sayısının unu kesinlikle geçmesin. İyi bir makalede anahtar kelime oranı %5-7 arasıdır. Ek olarak, anahtar kelimenin yeterince geçtiği fakat anlamsız makaleler göndermeyin. Bu tarz makaleler pek bir işe yaramamaktadır.
  • Bilgiye önem verin
    Hiç bir bilgi içermeden yazılan makaleler kaliteli makaleler değildir. Örneğin müşteri sizden “müzik zevkiniz” ile ilgili 100 kelimelik kısa bir makale istedi. Siz kendi müzik zevkinizi şunu dinlerim, bunu yaparım, bu gruptan hoşlanırım şeklinde yazabilirsiniz. Ama kendinizle ilgili aktardıklarınızın yanı sıra dinlediğiniz müzik türü, grup, sanatçı vs gibi konular hakkında da kısa ve maddi bilgiler aktarabilirsiniz. Örneğin rock müzik dinlediğinizi anlattığınız makalede kısaca rock müziğin çıkış noktasını aktarabilirsiniz. Ya da x müzik ödüllerinde, rock türüne ait müziklerin kaç tane ödül aldığını bahsedebilirsiniz. 2-3 cümlelik bir bilgi sizin maksimum 5 dakikanızı alacaktır. Bunun karşılığında müşteriyi fazlasıyla memnun eden bir makale ortaya çıkacaktır.
  • Mümkün olduğunca kaynak gösterin
    Verdiğiniz bir bilgi için somut bir kaynağınız varsa, o bilgiyi verirken ya da makalenin sonunda kaynağınızı yazın. Kaynağınız bir internet adresi olmak zorunda değil. Bir televizyon programı, radyo programı, dergi, gazete ve daha bir çok şey sizin için kaynak olabilir. Kaynağınızı belirtirseniz, makale Google’da o kaynakla ilgili yapılan aramalarda da görüntülenecek. İlk sayfalar olmasa bile listeye kıyısından da olsa girebilecek. Bu da makalenin değerini arttıracak ve çok yönlü olmasını sağlayacak.
  • Emeğinizin karşılığını talep edin
    Makalelerinizi satarken harcadığınız emeği yok saymayın. Harcadığınız emek kadar ücret talep edin. Makale alıcıları ucuza makale yazdırmayı pek tercih etmiyorlar. Ucuz makale yerine, kaliteli makalelere yöneliyorlar.
  • Altından kalkamayacağınız işe girişmeyin
    Bir siparişteki konu ile ilgili tam yetkin değilseniz o siparişe teklif vermeyin. Hem gereğinden fazla araştırma yapmak zorunda kalabilirsiniz hem de müşteri tarafından sipariş beğenilmezse olumsuz yorum alabilirsiniz. Profilinizdeki yorumlar bu sitede en önemli kriterdir.
  • Makalelere farklı bakış açısıyla yaklaşın
    Piyasada bulunan makalelerde daha farklı bir bakış açısı sergileyin. Buradaki kriterleri uygulayın ve bir konu hakkında doyurucu, farklı makale sunun. Herkes bir çiçeğin fotoğrafını çeker ama bazıları çok daha güzel çeker.  Çünkü çiçeğe hangi yönden bakılacağını bilmek gerek.
  • Sabırlı olun
    Tüm kriterler arasında en önemlisi; sabırlı olun.

Bu listede yazılanları dikkate alıp uyguladığınızda, alıcıların istediği gibi makaleler yazmış olacaksınız. Hem sitemizde hem de başka platformlarda ön plana çıkan bir yazar olacaksınız çünkü makale alıcıları sizden memnun kalacak. Tüm bu maddeler gerek müşterilerin bize aktardıkları gerekse tecrübelerimiz doğrultusunda oluşturuldu. Umarız faydalı olabilmişizdir, katkılarınızı bekliyoruz.
Bu mesaj iyimakale tarafından 16.08.2014 13:08:03 tarihinde değiştirildi.
Hayalci

Konu Sayısı: 8
Mesaj Sayısı: 82
10 yıl önce
İyi geceler... Çok güzel bir paylaşım olmuş. Özellikle "kaynak" ile ilgili olan bilgi altın değerinde olmuş.Teşekkürler...
Mlkmhmt

Konu Sayısı: 4
Mesaj Sayısı: 85
10 yıl önce
Tek sabır eksik sanırım :)
yasmin86

Konu Sayısı: 3
Mesaj Sayısı: 186
10 yıl önce
Ellerinize sağlık çok güzel hazırlamışsınız, pek çok arkadaşın işine yarayacak nitelikte bir yazı.
murat81

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 10
10 yıl önce
sahiden doyurucu bir bilgi olmuş. çoğu eksiğimizi kısa bir anlatımla gördük. teşekkürler....
iyimakale
Yönetici

Konu Sayısı: 193
Mesaj Sayısı: 1057
10 yıl önce
Teşekkürler bilgi için 5-7 şeklinde değiştirdik :)
gosuhasu

Konu Sayısı: 14
Mesaj Sayısı: 92
10 yıl önce
Buraya eklemeyi unuttum ben ama aslında KD yani Keywords weight tamamen uydurma bir şey. Yani anahtar kelime yüzde kaç olsun olayı artık bitti. Google yeni geliştirdiği arama sistemiyle bunları tamamen yıktı. Şuan tüm ünlü SEO çalışmacıları bu konu hakkında tam olarak bir bilgi sahibi değil. Yani tam olarak bilinmiyor ki çoğu SEO'cu hesap yapmayı bırakmış. "Çok abartı olmayacak şekilde yeterli sayıda kullanıyoruz" diyorlar. Hatta bazıları kullanmadıkları halde bile çok iyi sonuçlar aldıklarından bahsediyor.

KD kullanımından çok KP önem veriliyor. Yani Keyword Presence daha fazla önem arz ediyor. Buradan da anlayabileceğimiz gibi presence yani anahtar kelimenin kalitesi sayısından önemlidir mantığı ön plana çıkıyor. Ama illa bir rakam verilmesi gerekilirse, bu %5 ve %7 de değil. Halihazırda %3-4 olarak geçiyor ama gene bu rakamı verenlerde site içeriğine göre bu rakam düşürülebilir ama yükseltilemez diyor.

Kaynak olarak ise : http://www.hobo-web.co.uk/keyword-density-seo-myth/ ve 
http://www.hobo-web.co.uk/keyword-density-seo-myth/ göz atabilirsiniz. Ben artık bu konuda bayağı bir araştırma ve çalışma yaptığım için konuya hafiften hakim olmaya başladım ama SEO çok garip bir kavram. Asla tam olarak bilgi sahibi olamıyorsunuz. Çünkü sürekli değişiyor :)
Bu mesaj gosuhasu tarafından 16.08.2014 13:30:08 tarihinde değiştirildi.
TufanBulut

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 1
10 yıl önce
Çok fazla makale okuyan birisi olarak birkaç ekleme yapayım;

- Akademik olmak zorunda değilsiniz, kendinize has bir üslup geliştirebilirsiniz
- Bazen bilgi önemliyken bazen sizin üslubunuz yazıyı okunur kılar
- Yazarken yazan kişi olun, okuyan kişiye yönelik yazarsanız bu hissedilir, rating için yazmayın
- Sadece bilgi yetmez, bilginin etrafında büyülü bir çember oluşturun, güneşi anlatırken eriyen dondurmadan ziyade yağmurda gökkuşağı kuşağını anlatabilirsiniz,
- Yazmaya en basit konulardan başlayın, basit olanı en güzel nasıl ifade edebilirsiniz şimdi hemen başlayın...
QmmeR

Konu Sayısı: 0
Mesaj Sayısı: 1
10 yıl önce
Teşekkür ederim.
iyimakale
Yönetici

Konu Sayısı: 193
Mesaj Sayısı: 1057
10 yıl önce
Yeni üyeler için bir çok öneri yukarıda var arkadaşlar, ayrıca hazır makale yazıp sık sık siteme eklerseniz daha çok makale satabilir daha çok kazanabilirsiniz. 
Yanıt Yaz